All Categories
Featured
Table of Contents
Vanaf 1 september 2021 is er een nieuw energielabel voor lampen. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot en met G (rood) - opbouw led spot wit. A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Tot 1 september 2021 liep het label van A++ tot en met E (minst zuinig). Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.
Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+ of A++. Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label zaten heel veel lampen al op het hoogste niveau (led spot cree 12v dimbaar). Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere lampen.
Het is namelijk veel werk (en in verhouding erg duur) om alle oude verpakkingen te vervangen door nieuwe. De oude voorraad mag dus nog verkocht worden. Daardoor kan je tot maart 2023 allebei de verpakkingen tegenkomen: met het oude energielabel én met het nieuwe energielabel. Dat kan verwarrend zijn: hoe weet je nou of je met het oude of het nieuwe label te maken hebt? Staat er een QR-code op het label? Dan heb je met het nieuwe energielabel te maken.
Als je deze schaal op de verpakking ziet staan, heb je dus met het nieuwe label te maken - 24 v led spot. Een lamp met label B of C is dan een zuinige keuze: dat zijn op dit moment de zuinigste lampen die er zijn. Het oude label loopt van A++ tot E. Zie je deze schaal op de verpakking staan, dan heb je dus met het oude label te maken.
Let bij beide labels ook op het elektriciteitsverbruik: dit staat op het label vermeld als k, Wh/1000 uur. Doordat de oude voorraad op raakt, liggen er na verloop van tijd steeds minder verpakkingen met een oud label in de winkel. Op het nieuwe energielabel staat een QR-code: als je die scant, komt je op een website van de EU met meer informatie over de lamp - halogeen spot led.
HPS lampen zijn lange tijd de standaard onder wietkwekers geweest. LED lampen daarentegen zijn nog vrij nieuw. Ondanks hun populariteit in het begin, hebben ze ook veel kritiek gekregen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over LED en HPS lampen voor het kweken van wiet! Je kweeklampen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je kweekruimte of -tent.
In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zowel LED als HPS lampen. We vergelijken ze daarbij met elkaar om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing over het juiste lichtsysteem voor jouw wietkweek. Wietplanten groeien van nature het beste op een zonnige plek buiten.
Op deze wijze zorg je voor een gezonde vegetatieve en bloeifase. Wat binnenverlichting betreft, zijn HPS en LED lampen verreweg het populairst voor het behalen van oogsten van hoge kwaliteit. Beide hebben daarbij hun voor- en nadelen, waar we in dit artikel dieper op in zullen gaan. Hoewel LED lampen steeds populairder zijn geworden als reguliere verlichtingsarmaturen, is LED-technologie relatief nieuw in de cannabiswereld.
LED lampen werden op de markt gebracht met de boodschap dat ze zorgden voor een betere groei van planten, grotere oogsten en sterkere toppen. En dat alles tegen lagere gebruikskosten. Voor veel kwekers waren de eerste LED lampen echter geen succes. Vooral goedkope LED lampen waren al snel berucht, omdat ze ondermaatse resultaten leverden.
LED lampen van goede kwaliteit leveren prima kweekresultaten op, oftewel indrukwekkende opbrengsten (zowel wat gewicht als kracht betreft). Het enige echte probleem met LED lampen is dat ze niet gestandaardiseerd zijn. Dit is wel het geval met HPS lampen. Hierdoor kan de kwaliteit van LED lampen tussen merken enorm verschillen.
Onze ervaring is dat je het beste kunt kiezen voor merken die getest zijn, en goedkope LED lampen die veel beloven beter links kunt laten liggen. HPS lampen worden al lang bij wietkweek binnenshuis gebruikt. Ze staan ook bekend om hun betrouwbare resultaten. led spot folie. Deze lampen kunnen daarbij sterk variëren als het om het wattage gaat (tussen de 75 en 4000 watt).
De reden dat kwekers dit doen, is dat het lichtspectrum van HPS lampen bevorderlijker is voor de bloei dan voor de groei van wietplanten (spotjes keuken). Dit betekent overigens niet dat je geen goede resultaten kunt behalen als je uitsluitend met HPS lampen kweekt. Het is echter wel iets om over na te denken! Nu we kennis hebben gemaakt met beide verlichtingssystemen, gaan we wat dieper in op de verschillen en de voor- en nadelen van de twee.
De keuze tussen beide zal daarom grotendeels afhangen van je voorkeuren en doelstellingen, maar ook van je budget, en de grootte van je kweekruimte of -tent. Hieronder vergelijken we HPS en LED met elkaar op het gebied van kosten, energieverbruik, gebruiksgemak, opbrengst, en veiligheid. Een indoor wietkweek brengt uiteraard kosten met zich mee - led spot dimbaar gu10.
De kosten om deze systemen draaiende te houden bij een normale groeicyclus van 12-16 weken lopen hierdoor al snel op. Kweeklampen zijn doorgaans de grootste energieverbruikers bij een binnentuin. Je keuze op het gebied van verlichting heeft dan ook veel impact op de gebruikskosten. LED lampen zijn op veel vlakken beter dan HPS lampen als het om gebruikskosten en energieverbruik gaat.
Hierdoor kun je op de ventilatie besparen. Daarnaast hebben LED lampen een lange levensduur, in tegenstelling tot HPS lampen. Bovendien bieden ze continu dezelfde lichtsterkte. Hoewel LED lampen van hoge kwaliteit duur zijn in de aanschaf, leiden ze wel tot energiebesparing, waardoor ze zich uiteindelijk terugbetalen. Hierdoor zijn ze onder wietkwekers ook steeds populairder geworden.
✔️ Veel goedkoper dan LED lampen. ✔️ LED lampen hebben een lange levensduur, tot wel 100 - philips master gu4 led spot. 000 uur. ✔️ Onderdelen van HPS lampen zijn vaak goedkoper en gemakkelijker te vinden dan LED onderdelen. ✔️ De lampen produceren nauwelijks warmte, waardoor je ze buiten beschouwing kunt laten bij het opzetten van een ventilatie- of afzuigsysteem.
❌ Doorgaans duurder dan HPS lampen. ❌ Veel minder efficiënt dan LED lampen. ❌ LED lampen zijn in tegenstelling tot HPS lampen niet gestandaardiseerd. Hierdoor kan de kwaliteit tussen merken aanzienlijk verschillen. ❌ HPS lampen bereiken extreem hoge temperaturen (tot 3000°C). Het grootste deel van deze warmte wordt in infraroodstraling omgezet.
❌ Goedkope LED lampen zijn vaak van slechte kwaliteit. Hierdoor vallen je opbrengsten lager uit, die bovendien niet opwegen tegen de lagere gebruikskosten. ❌ Het feit dat LED lampen nauwelijks warmte produceren, kan problemen opleveren als je in een koud gebied woont of in de winter kweekt. Zowel HPS als LED lampen zijn eenvoudig in gebruik.
Dit houdt in dat ze de zon goed na kunnen bootsen en voor de juiste lichtfrequenties zorgen. Er zijn ook LED armaturen met een schakelaar voor het vegetatieve stadium en de bloeifase om de kleurtemperatuur op de juiste fase af te stemmen. Dit is met name voor beginnende kwekers ideaal.
Je hoeft ze namelijk vaak niet op een ballast aan te sluiten. Bovendien hoef je bij LED lampen niet veel te ventileren. Hoewel HPS lampen ook niet heel moeilijk zijn om te gebruiken, kan het installeren van deze lampen wel lastiger zijn. Je moet ze namelijk aansluiten op een timer om de lichtcyclus in je tent of kweekruimte te automatiseren en daarnaast ook op een ballast.
Hoewel het opzetten van een dergelijk systeem geen rocket sience is, kan het voor beginnende kwekers wel ingewikkeld zijn. En het feit dat je je kweekruimte bij HPS lampen van goede ventilatie moet voorzien, maakt het nog complexer. Daarnaast kan het berekenen van de juiste maat kweeklamp voor je kweekruimte soms lastig zijn.
Houd er in ieder geval rekening mee dat HPS-lampen meestal niet geschikt zijn voor kleine kweektenten of -kamers vanwege de hitte die ze produceren. Hierdoor kunnen ze je planten beschadigen als ze te dicht in de buurt van het bladerdak hangen. Aan de andere kant zijn HPS-lampen soms handiger, omdat ze een groter oppervlak kunnen bereiken. solar led spot.
❌ Duurder. ❌ Ballasten, timers en afzuigventilatoren zijn noodzakelijk. Het investeren in en installeren van deze apparaten kan voor beginners lastig zijn. ❌ Kwekers met een grote tent of kamer die meerdere kweeklampen nodig hebben, kunnen het zich misschien niet veroorloven of verantwoorden om in een LED opstelling te investeren.
Dit is misschien wel het belangrijkste als het gaat om HPS en LED, waar tevens ook de meeste misverstanden over zijn. Toen LED lampen voor het eerst op de markt kwamen, ging dat gepaard met veel kritiek, omdat de opbrengsten onder de maat waren. De geoogste toppen hadden namelijk minder kracht, aroma en smaak en waren lichter in vergelijking met wiet gekweekt onder HPS lampen.
Toch hebben ze vanwege die begindagen nog steeds een wat slechte reputatie. Vandaag de dag zou een hoogwaardige LED lamp echter dezelfde (zo niet betere) kwaliteit qua opbrengsten moeten opleveren als een HPS-lamp. Wat het oogstgewicht betreft, is voor HPS 0,5 gram per wattage al lange tijd de standaard. Dit betekent dat een HPS lamp van 1000W tot zo'n 500g aan toppen oplevert.
Bovendien beweert onderzoek dat LED de ontwikkeling van nodes (meer toppen), en van cannabinoïden en terpenen stimuleert. led spot niet dimbaar. Ga er echter niet van uit dat je deze resultaten ook daadwerkelijk behaalt. De realiteit is namelijk dat de kwaliteit van de toppen grotendeels afhangt van je vaardigheden en middelen als kweker, dus niet alleen van de verlichting die je gebruikt.
Kwekers vergelijken ze voor de grap weleens met een elektrische kachel, en daar zit een kern van waarheid in. Vanwege die warmteproductie moeten kwekers die HPS lampen gebruiken diverse maatregelen nemen om de temperatuur in de kweekruimte of -tent stabiel te houden. Zo beschermen ze niet alleen de planten tegen hitteschade, maar voorkomen ze mogelijk ook brand.
En, zoals we eerder al zeiden, zijn HPS lampen ingewikkelder om te installeren, waardoor er meer kans is op menselijke fouten, wat weer tot veiligheidsproblemen kan leiden. Desalniettemin kunnen LED lampen ook gepaard gaan met veiligheidsproblemen - led spot gu10 5w. Hoewel ledlampen niet zoveel warmte produceren en geen ballast nodig hebben, kunnen goedkopere installaties wel degelijk voor problemen zorgen.
❌ Goedkope LED lampen kunnen defect raken, wat tot allerlei veiligheidsproblemen kan leiden (led spots buiten). ❌ Moeilijker te installeren, waardoor er meer kans op fouten is. Dit geldt met name voor beginnende kwekers. ❌ Produceert veel warmte, wat gecompenseerd moet worden met een goed ventilatiesysteem om de kans op brand te beperken.
Beide soorten verlichting hebben hun eigen voor- en nadelen, waardoor je uiteindelijk voor jezelf moet afwegen welk type het meest geschikt is (led par spot). Desondanks hopen we dat je met bovenstaande informatie een weloverwogen beslissing kunt nemen die bij jouw behoeften en budget past! Steven Voser Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Wat leuk dat je interesse hebt in deze training! Als je onderstaande gegevens invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op om een datum te boeken.
Geplaatst op 14 Juni 2019 Door Led, Loods Twijfelt u of LED-verlichting echt wel zo veel beter is dan gloei- of spaarlampen? In deze blog staan 5 van de belangrijkste redenen waarom u voor LED-verlichting zou willen kiezen. Het is duidelijk dat ledlampen de verlichtingsmarkt aan het veroveren is. Dit komt doordat ledlampen milieubewust, energiebesparend en kostenbesparend zijn in tegen stelling tot gloei- en spaarlampen.
De belangrijkste reden om te kiezen voor ledlampen is dat ze een stuk energiezuiniger zijn. Tegenwoordig stijgen de kosten van elektriciteit en daarom wilt u zo min mogelijk energie verspillen. Door het gebruik van LED-verlichting zullen de kosten zo’n 70-90% verlagen. Kijkend naar de gemiddelde levensduur van gloei- en spaarlampen is het meteen duidelijk waarom LED-verlichting een goede oplossing is.
De gemiddelde levensduur van een ledlamp komt daar ver bovenuit met zijn 50. 000 uur. Dit betekend dat LED-verlichting een investering is die voor een langere tijd meegaat. Hierdoor heeft u voor meerdere jaren het voordeel van duurzame verlichting in huis, in uw gebouw of bedrijfspand. Ledlampen gebruiken minder stroom (watt) per geproduceerde eenheid licht (lumen).
Latest Posts
Laagspanning Buitenverlichting
Buitenverlichting Ledstrip
Dimbare Led Spot